El sector promotor i constructor a Catalunya celebra els seus 50 anys d’història

L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, APCE, va celebrar el passat 20 de novembre el seu cinquantè aniversari amb un acte commemoratiu que va reunir a més de 300 empresaris i representants del sector promotor i constructor de Catalunya, i que va ser presidit per el Molt Honorable Sr. Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya. A l’acte també va assistir l’Honorable Sr. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, així com també el President Artur Mas, l’Excm. Sr. Xavier Trias, regidor i cap del grup municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Barcelona; i l’Excm. Sr. Alberto Fernández-Díaz, regidor i president del grup municipal del Partit Popular de Catalunya, entre d’altres autoritats representants de les administracions.

L’acte institucional va celebrar-se a l’Auditor del CosmoCaixa, i va estar conduït per la periodista Raquel Sans, actual conductora del Telenotícies Migdia de TV3, qui va fer un repàs per el mig segle d’història de l’Associació al llarg de l’acte, a través d’un vídeo on explicava les fites més destacades: des de la seva fundació, el 28 de febrer de 1968 amb el nom de Agrupación de Constructores-Promotores de Edificios Urbanos de Barcelona, passant per l’època de major transformació urbanística de la ciutat de Barcelona amb la celebració dels Jocs Olímpics el 1992, fins al salt representatiu de l’Associació el 2016, que va passar a tenir representació territorial catalana, passant a dir-se Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya, l’APCE actual. En aquest vídeo també es va tenir un record especial per al primer president de l’entitat, Sr. Lluís Marsà i Abad.

El discurs de benvinguda va realitzar-lo l’actual president de l’Associació, Sr. Lluís Marsà i Garcia, qui va destacar la importància del sector promotor i constructor a Catalunya que, segons dades de l’IDESCAT, lidera la reducció de l’atur a Catalunya amb una disminució del 13,6%, registrada en el segon trimestre d’enguany. Així, els treballadors de la construcció suposen el 6,3% del total de població ocupada a Catalunya. En termes de PIB, Marsà ha senyalat que la contribució del sector al PIB català és del 4,3% en el segon trimestre de 2018, “percentatge que mostra la recuperació i procés de consolidació del nostre sector, a més de tot el que aporta a les arques públiques per recaptació fiscal, que suposa el 20 per cent de l’import d’un habitatge” apuntà Marsà.

Lluís Marsà va reiterar que el sector promotor fa anys que construeix habitatge protegit, participant en més de la meitat de la producció d’habitatges de protecció oficial en els darrers cinc anys, segons dades de la Generalitat. “Sempre ens hem mostrat disposats a col·laborar amb les administracions per tal d’ajudar-les a aconseguir facilitar l’accés a l’habitatge. Un objectiu que, sense cap dubte, compartim tots.”, va ressaltar Marsà. És per aquest motiu que el President de l’Associació de Promotors de Catalunya va demanar davant dels representants públics assistents a l’acte la necessitat d’assolir un gran Pacte per a l’Urbanisme i l’Habitatge que inclogui totes les administracions, tots els partits polítics i també al sector privat, com a solució als problemes actuals d’accés a l’habitatge a Catalunya.

El president de l’Associació va ressaltar la figura del seu pare, primer president de l’APCE, i va voler tenir unes paraules d’agraïment per a totes aquelles persones que han format part de l’Associació que amb el seu esforç i dedicació han contribuït al desenvolupament de l’entitat, fent menció especial al President d’Honor de l’entitat, Enric Reyna, qui va presidir l’APCE durant 35 anys, i a qui va agrair molt especialment la seva tasca com a president i també actualment com a president d’honor de l’APCE.

Per part seva, el President d’Honor de l’Associació, Sr. Enric Reyna, en la seva intervenció va explicar com es va gestar la fundació de l’APCE a través d’un recordatori de com eren la ciutat de Barcelona i Catalunya en aquella època, i com va representar l’inici d’una nova etapa més professionalitzada de les empreses promotores-constructores. També va fer esment a les diferents crisis que ha patit el sector al llarg de aquest mig segle i com ha estat capaç de continuar endavant, malgrat la pèrdua de moltes empreses i llocs de treball.

Durant l’acte també L’Associació de Promotors de Catalunya va distingir aquelles persones fundadores que, ininterrompudament al llarg d’aquests 50 anys, han participat de manera activa per a què l’APCE sigui l’entitat més representativa del sector promotor a Catalunya.

La cloenda de l’acte del cinquantè aniversari de l’APCE va còrrec a càrrec del MH Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya, qui va felicitar l’Associació pel seu mig segle d’història i va destacar la capacitat d’adaptació de l’entitat i del sector als canvis econòmics i socials viscuts en aquests 50 anys, així com també va agrair la seva col·laboració i participació amb la Generalitat de Catalunya. El President va citar les previsions de l’APCE, i que situen en 15.000 el nombre d’habitatges iniciats per al 2018, com un dels indicadors de la recuperació del sector, així com també com un dels catalitzadors de l’economia catalana, que creix durant 20 trimestres consecutius, “demostrant la solidesa de l’economia catalana”.

En finalitzar l’acte institucional, els més de 300 assistents van celebrar plegats els 50 anys d’història de l’APCE amb un sopar en format còctel davant de la Sala del Bosc Inundat, una de les més representatives de l’oferta museística del CosmoCaixa, al qual també van assistir el President de la Generalitat, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, el President Mas, i la resta d’autoritats presents en l’acte institucional.

LLIBRE APCE