Jornades

Aproximació pràctica al nou Reglament General de Protecció de Dades

SESSIÓ PRÀCTICA

Divendres, 18 de maig de 2018.

El 18 de maig l’APCE va organitzar una jornada per tal d’aclarir als seus associats les obligacions que es deriven del nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), que va entrar en vigor el passat dia 25 de maig, i com afectarà aquesta nova normativa a les empreses del sector promotor constructor i patrimonial immobiliari; un tema sobre el qual l’Associació ha rebut diverses consultes.

La sessió va comptar amb la participació del soci de Cuatrecasas, Sr. Albert Agustinoy, qui va fer una aproximació pràctica al nou RGPD, repassant primer d’on veníem en matèria de regulació referent a la protecció de dades, i per què calia un reglament sobre la matèria si ja existeix normativa al respecte. Segons Agustinoy, el context actual i la manera de recollir dades és totalment diferent al de fa 20 anys, degut a la actual hiperconnectivitat que ha comportat la internet de les coses. La UE ha aprovat un reglament d’aplicació directa i de manera uniforme a tots els Estats, un canvi respecte de la legislació anterior, que permetia a cada Estat establir un règim propi, generant diferències i problemes entre els països molt restrictius i sancionadors enfront d’altres molt més laxes. Albert Agustinoy va comentar que en el cas d’Espanya sempre estat bastant exigent en aquesta matèria.

A nivell pràctic, el soci de Cuatrecasas va explicar que si fins ara el tipus de consentiment passava per ser “exprés”, amb el nou RGPD les empreses hauran de tenir una prova de que hi ha hagut una acceptació de cessió de dades per part de l’usuari. Les empreses també hauran d’especificar en la seva política de privacitat i tractament de dades amb quina finalitat seran tractades, “d’aquí la necessitat de ser curosos en el redactat d’aquestes clàusules informatives”, afirmava Agustinoy.

Amb el nou RGPD, les empreses hauran de designar a una persona dins l’empresa que pugui assegurar el compliment adequat del tractament de dades personals, i que, en cas necessari, pugui respondre davant d’un requeriment de l’Agència de Protecció de Dades, aportant totes les proves que demostrin que s’han dut a terme tots els passos necessaris a aquest efecte.

Pel que fa al règim sancionador que contempla el nou Reglament, Albert Agustinoy ha indicat que a partir del 25 de maig d’aquest any les multes per mala gestió de dades personals podrien arribar a comportar fins a un 4% del volum de negoci global del grup, o bé 20 milions d’euros.

En la mateixa jornada es va parlar també del salt a la digitalització en el sector promotor-constructor, i es va presentar l’eina de gestió administrativa integral desenvolupada per Quonext, consultora especialitzada en la integració de sistemes i gestió en el sector de la construcció i promoció. Segons el Sr. Manuel Muñoz, cap de projectes i serveis de l’empresa, aquesta eina permet ser més eficients i millorar la presa de decisions en la gestió de processos, fent que les empreses promotores-constructores puguin adaptar-se a les noves tendències en el sector.

Documentació

Descarregar programa

 

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.