Jornades

Conjuntura econòmica i perspectives per a 2019. Especial referència al sector immobiliari

CONFERÈNCIA

Dimecres, 6 de febrer de 2019.

L’Associació de Promotors de Catalunya ha celebrat una nova sessió de l’Aula Immobiliària en què s’ha fet un repàs a la situació de conjuntura econòmica actual a nivell global i estatal, amb especial referència al sector immobiliari.

L’encarregat de realitzar la ponència ha estat el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, el professor Guillem Lopez-Casasnovas, que ha estat presentat per el tresorer i  president de la Comissió de Conjuntura Econòmica, Turisme i Internacional de l’APCE, Eduard Brull. Durant la presentació, Eduard Brull ha destacat la trajectòria professional del ponent, qui va ser també conseller independent del Consell de Govern del Banc d’Espanya entre els anys 2005 i 2017, i ha afirmat que tot i que les empreses promotores des de l’any 2015 estan recuperant progressivament el ritme d’activitat i el mercat flueix, hi ha una certa sensació d’incertesa respecte de les darreres informacions sobre alguns indicadors macroeconòmics a Espanya, com són el creixement del PIB, l’evolució de l’atur, la contenció dels tipus, o la concessió de crèdit a les llars, entre d’altres.

Per part seva, el professor Guillem Lopez-Casasnovas ha començat la seva ponència apuntant els principals factors que incideixen en el nostre entorn econòmic, així com els riscos afegits. Entre les qüestions rellevants que ha destacat respecte de l’entorn macro, ha assenyalat la productivitat, la competitivitat posant l’èmfasi en la capacitat de l’excedent per pressionar sobre la innovació per aportar major valor al producte, i les reformes estructurals pendents.

Entre els riscos, Lopez-Casasnovas ha parlat del les incerteses geopolítiques i la seva incidència en els preus energètics, com és el cas de Veneçuela, així com també de la paralització del comerç mundial i la possible “guerra comercial” entre Estatus Units i la Xina que, ara com ara, està en compàs d’espera, tot i que ha afirmat que el seu impacte en l’economia global serà menor de l’esperat -la seva previsió és que resti un punt del PIB mundial a tres anys- degut a que el pes dels Estats Units en l’economia mundial s’ha reduït d’un terç a un quart. L’ex conseller del Banc d’Espanya també ha destacat el Brexit com una de les amenaces conjunturals, tot i que considera que Europa finalment acabarà flexibilitzant les mesures ja que, segons Lopez-Casasnovas “la City és molta City i Europa no té prou musculatura com per fer front a les demandes dels potents lobbies britànics”. Entre els riscos propis, el catedràtic de la UPF ha senyalat la possibilitat d’una desacceleració de l’economia, i la necessitat de reconduir el dèficit públic  sense generar dèficit primari, i l’endeutament, així com també la inacció davant de les reformes pendents. Segons ell, a Espanya les previsions indicarien un alentiment del creixement del PIB, provocat en bona mesura per la creació de llocs de treball de poca qualificació que tiren a la baixa de la renda familiar i amb dificultats per a l’accés al crèdit.

Respecte de la concessió de crèdits, Guillem Lopez-Casasnovas ha referenciat les dades de l’Enquesta de Préstecs Bancaris del Banc d’Espanya de gener d’enguany, i que indiquen que en el quart trimestre de 2018 la demanda de préstecs a Espanya per a l’adquisició d’un habitatge s’hauria reduït lleugerament. També ha assenyalat que la incertesa jurídica produïda arran dels canvis en l’impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) no sembla que hagi afectat al volum de noves operacions de compra-venta d’habitatge. Per al catedràtic de la UPF, el sector immobiliari es troba actualment en situació de remuntada, però des de nivells molt baixo, la qual cosa descarta una bombolla, i ha remarcat la dificultat dels joves per accedir al mercat de compra, degut a que actualment es necessita un terç d’estalvi previ per adquirir un habitatge.

Documentació

Descarregar programa

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.