Dimecres, 2 de desembre de 2020
Sessió realitzada per Webinar
L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) ha celebrat una nova sessió online del cicle “Habitatge i Futur” que organitza l’entitat en col·laboració amb CaixaBank, en la qual s’ha analitzat la situació macroeconòmica actual i del sector immobiliari a Espanya i Catalunya, i s’han apuntat les perspectives de futur.
En la inauguració del webinar, el president de l’APCE, Lluís Marsà, ha assegurat que, tot i l’efecte de la crisi en el sector, l’impacte ha estat menor respecte de la 2008 degut a què les empreses promotores i constructores estan sanejades i actualment no hi ha estoc d’habitatge. Segons Marsà, per impulsar l’economia i crear ocupació, part dels fons europeus s’haurien de destinar a programes de rehabilitació del parc d’habitatge existent i a programes dirigits a incrementar la producció d’habitatges nous, tant de lloguer com de venda, “donant solució a la manca d’oferta d’habitatges, a més de reduir la pressió sobre els preus de venda i de lloguer a través d’un ventall diversificat”, ha senyalat.
Per part de CaixaBank, Maria Alsina, Directora Territorial a Barcelona de l’entitat, ha afirmat que el sector immobiliari és estratègic per a CaixaBank, que a Barcelona ha atorgat finançament per valor de 441 milions d’euros en 92 projectes, que suposen uns 1.900 nous habitatges a la ciutat. Al conjunt de l’Estat, CaixaBank ha finançat amb 2.300 milions d’euros un total de 496 projectes, que representen uns 10.000 nous habitatges. “Un de cada quatre habitatges construïts a Espanya és finançat per CaixaBank”, ha afirmat Alsina.
L’economista sènior de CaixaBank Research, Judit Monturiol, ha repassat les previsions de l’entitat en matèria macroeconòmica a nivell global, per després analitzar el panorama espanyol. Segons l’entitat, Espanya tancarà 2020 amb una caiguda de l’11,4% del PIB, mentre que per a 2021 es registraria un creixement positiu del 6,0%. Pel que fa al mercat immobiliari, Monturiol ha indicat que el sector no s’ha vist tant afectat per la crisis del Covid-19: la compravenda d’habitatges nous ha repuntat després del confinament, tot i que de cara a futur creu que encara estarà una mica per sota del seu potencial mentre no es consolidi la recuperació econòmica. Pel que fa al preu de l’habitatge, Monturiol creu que ha començat a ajustar-se, amb un impacte del Covid relativament moderat, amb especial afectació al mercat de segona mà i a les zones turístiques per les restriccions de mobilitat internacional. Així, considera que tancarem 2020 amb un descens de l’1,5% en el preu de l’habitatge, descens que pujaria fins el 2% de cara a 2021, mentre que el 2022 canviaria la tendència i es registraria un lleuger increment del 0,8%.
En la taula rodona, representants del sector han explicat els efectes de la pandèmia en la seva activitat, així com també han parlat sobre els canvis normatius que afecten a l’immobiliari. Des del sector promotor d’obra nova, Elena Massot, CEO de Vertix, ha constatat el canvi de prioritats en la demanda d’habitatges amb el confinament, i les terrasses i zona comunitària són els aspectes més demandats. En aquest sentit, Massot ha indicat que les limitacions urbanístiques per a poder dotar els edificis de majors espais lliures no tenen la suficient flexibilitat per adaptar-se a les noves necessitats, i ha lamentat la falta de visió estratègica de les administracions per a posar en càrrega el sòl i la manca d’un pla estratègic consensuat amb el sector privat.
Des de l’àmbit immobiliari, Imma Amat, CEO d’Amat Immobiliaris, ha explicat que el mercat del lloguer ha patit un alentiment de l’activitat degut a l’efecte de la pandèmia i a l’entrada en vigor de la Llei 11/2020 de contenció de rendes, que va provocar una aturada de vàries setmanes per a adaptar -en dues ocasions- tots els anuncis d’habitatges en lloguer a la nova normativa. Amat considera aquesta normativa “un mal pegat” que el que fa és traspassar als propietaris la responsabilitat de l’Administració en matèria de lloguer assequible.
Respecte de com ampliar el parc d’habitatge assequible en lloguer, Donato Muñoz, CEO de Cevasa, ha senyalat la necessitat de facilitar la transformació de sòl, ja que encara som amb el sòl que es va transformar l’any 2008. Muñoz també ha demanat una regulació estable i segura que permeti la viabilitat dels projectes, ja que els canvis normatius que s’han produït en el sector, especialment a Catalunya, s’ha vist incrementat el risc: “quanta més inseguretat jurídica hi ha, més s’incrementa el preu”, ha comentat.
En la taula rodona també ha participat Montse Pujol, CEO de PMP Prêt-à-porter, empresa dedicada a la construcció industrialitzada. Pujol ha indicat que un dels esculls per a la implantació d’aquest tipus de construcció és el propi sector, molt conservador, tot i que s’ha mostrat optimista vers a què la industrialització acabi tenint més presència en l’edificació, gràcies al built to rent. Entre els avantatges de la construcció industrialitzada, Montse Pujol ha destacat el major control que permet de temps i costos, així com també la sostenibilitat en materials i processos constructius.
Per últim, el director del centre Empreses de Negoci Immobiliari de CaixaBank, Alan Pagan, considera que els Fons Europeus per a la recuperació poden actuar com a catalitzador del sector promotor i constructor, a través de transferències i préstecs. Una ajuda econòmica i d’impuls que hauria de dinamitzar el sector, que des de CaixaBank creuen necessari continuar desenvolupant en projectes allà on hi hagi demanda, ja siguin de venda com de lloguer.