Jornades

Conjuntura Econòmica-Immobiliària i Perspectives

JORNADA HABITATGE I FUTUR

El finançament de projectes immobiliaris.

Dimarts, 26 de juny de 2018.

L’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) ha celebrat una nova sessió del cicle Habitatge i Futur, juntament amb CaixaBank sota el títol “Conjuntura Econòmica i Immobiliària. Perspectives”, en la qual s’ha debatut sobre la situació actual del sector immobiliari i com es presenta el futur, davant un auditori de prop de 300 persones.

Durant la presentació, el president de l’APCE, Lluís Marsà va fer un breu repàs a conjuntura del sector, corroborant la consolidació del cicle de recuperació de l’immobiliari residencial. Marsà també es va referir a la modificació del Pla General Metropolità de Barcelona aprovada inicialment el passat 18 de juny, assegurant que és una mesura electoralista que no suposa una solució real al problema de fons: la falta d’un parc públic d’habitatge social que cobreixi les necessitats de les famílies més vulnerables. Per a això, considera imprescindible disposar d’un marc estable, amb regles clares, que aportin seguretat jurídica per al desenvolupament de l’activitat promotora i constructora amb garanties.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra, també va participar en la sessió inaugural. Serra va apostar per ser més imaginatius i menys populistes, advocant per la concertació entre sector públic i sector privat com la millor via per millorar en aquesta matèria, al mateix temps que va reconèixer la responsabilitat de les administracions en l’impuls de polítiques públiques d’habitatge. Agustí Serra va coincidir amb el president de l’APCE en assegurar que la realitat demogràfica i territorial comença a ser diferent de l’actual, i va assenyalar la falta de governança a l’Àrea Metropolitana que, al seu parer, hauria d’estendre’s més enllà dels 36 municipis que la conformen actualment.

Durant la jornada s’ha debatut la visió del sector promotor-constructor i patrimonial a través de dues taules rodones amb representants de les principals empreses, que han coincidit a assenyalar l’escassetat de sòl finalista i de mà d’obra qualificada, la demora de les administracions locals en la concessió de llicències d’obra, i la incertesa que generen mesures com l’aprovada inicialment pel consistori barceloní com els principals problemes als quals s’enfronta el sector. Segons els experts reunits a l’auditori del Cosmocaixa, els promotors comparteixen la preocupació per l’habitatge social, però assenyalen que el es tracta és de definir i consensuar les mesures més adequades para per solucionar el problema de manera conjunta.

Des de CaixaBank, Judit Monturiol, economista sènior de la divisió de Research de l’entitat, va realitzar una detallada anàlisi de la conjuntura econòmica mundial, per després aprofundir en l’espanyola i catalana, de les quals va destacar un ritme de creixement més equilibrat, i la bona evolució de les exportacions com a principals factors que fan preveure un cicle expansiu més llarg. Respecte del sector immobiliari, Monturiol considera que ens trobem nou escenari de renda bruta disponible més equilibrada, amb uns tipus d’interès baixos i una demanda estrangera centrada en la costa i les illes. Pel que fa a les previsions per aquest any, l’economista sènior de CaixaBank Research espera que es tanqui 2018 un volum de compravendes al voltant del 12%.

Van tancar l’acte la vicepresidenta de l’APCE, Elena Massot, i el director de Banca d’empreses de CaixaBank a Barcelona, Carlos Gramunt, qui es va referir al sector promotor com a “fonamental per al desenvolupament econòmic i de riquesa per al país, així com també per a les entitats financeres”, i va assenyalar la necessitat d’aquesta activitat econòmica d’aprendre del passat per enfortir el present i definir un futur més sostenible i eficient. Per la seva banda, la vicepresidenta de l’APCE va tancar la sessió destacant el pes del sector promotor en l’economia catalana, que aporta un 4,4% al PIB català, i representa un 6,4% del total de població ocupada a Catalunya. Amb aquestes dades, Elena Massot va voler posar en valor l’aportació dels promotors al progrés econòmic i social, i va demanar que s’acabi amb l’actual visió estereotipada del sector, ja que “no es correspon en absolut amb la realitat”.

Descarregar programa

 

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.