Jornades

Els indicadors són favorables a la bona marxa de l’economia i del sector immobiliari. Fins quan pot durar?

JORNADA BARCELONA MEETING POINT

Dimecres, 18 d’octubre de 2017.

En el marc del Simposi del certamen Barcelona Meeting Point, l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) va organitzar el dimecres 18 d’octubre al matí una jornada amb el títol “Els indicadors són favorables a la bona marxa de l’economia i del sector immobiliari. Fins a quan pot durar?”, a la qual van assistir més de dos-cents empresaris i professionals.

En el dibuix previ, el president de la APCE, Luís Marsà, va esbossar en quatre idees la situació actual de l’immobiliari: que la consolidació del cicle de recuperació en el sector immobiliari residencial és una realitat; que no és que el maó s’estigui escalfant, sinó que només s’està normalitzant després d’una molt pronunciada caiguda; que el lloguer cal percebre’l com un factor d’equilibri que dota de millor salut a un mercat arrelat des de fa més de mig segle en la compra i que per als joves és l’única sortida per poder emancipar-se i començar un futur; i que això continuarà així sempre que es pugui disposar d’un marc jurídic estable que permeti treballar amb confiança dins d’un clima benigne i en un horitzó clar.

Per la seva banda, el president dels promotors d’Espanya, Juan Antonio Gómez-Pintado, va explicar una solució alternativa perquè els joves es puguin emancipar, el gran repte del sector. Sobretot els joves que tenen capacitat de pagament però no capacitat d’estalvi previ. Atès que la falta de crèdit provoca l’exclusió del mercat a un nombre important de famílies, va advocar per establir un segur de crèdit hipotecari, un mecanisme de transferència de risc a companyies asseguradores especialitzades subjectes a un elevat nivell de supervisió, la qual cosa garantiria la protecció al bancs reduint el risc sistèmic en la seva cartera hipotecària.

La part financera, representada per Carles Casanovas, Director del Negoci Promotor de CaixaBank, va apuntar les principals dades econòmiques en l’actual conjuntura. Sobre el paper del finançament, es va remetre al rol d’acompanyament que l’entitat realitza a les empreses promotores i en el finançament dels seus respectius projectes immobiliaris.

Anàlisi de la situació actual

L’anàlisi macroeconòmic a l’actual conjuntura econòmica i sectorial va ser a càrrec del Director de macroeconomia de CaixaBank, Oriol Aspachs, que va traçar un dibuix de la situació en tres estadis: a nivell global internacional, amb un resultat del balanç molt millor que fa dos anys, amb un augment del PIB mundial el que ha propiciat un bon ritme d’avanç en un entorn d’elevada incertesa; a nivell d’Espanya, que va traduir en un període de forta recuperació econòmica i sectorial i on l’avanç del PIB guanya tracció. Un creixement major de l’esperat i major també que altres economies avançades, encara que va precisar que a curt termini podria veure’s certa desacceleració de l’economia encara que amb creixement positiu; i del sector immobiliari, que va definir com afermat en un nou cicle alcista consolidat. En aquest punt va apuntar els aspectes clau de la demanda: els costos de finançament, el creixement de les llars, la falta d’ocupació juvenil de qualitat i el paper de la demanda estrangera.

Finalment es va celebrar una Taula Rodona amb el títol “La promoció d’habitatge lliure i protegida per a venda i lloguer”. Moderada pel Professor Direcció Financera de l’IESE, José Luis Suárez, van participar, Elena Massot, Consellera Delegada de Vértix; Juan Velayos,  Conseller Delegat de Neinor Homes; Eduard Brull, Conseller Delegat de Grup Qualitat; Ramon Ruiz, Conseller Delegat de Visoren; i Guifré Homedes, Director de Amat Immobiliària.

Va haver-hi acord en què el cicle expansiu actual pot durar entre 2 i 3 anys més; que des de la sortida de la crisi s’ha aconseguit recuperar la confiança del client; que és imprescindible tenir un bon coneixement de qui conforma la demanda natural segons el tipus de producte que es tracti; i preveure les repercussions que pot tenir la demanda internacional sobre el mercat i sobre el comprador nacional.

Precisament, sobre la demanda es va demostrar que ara el client té una major opinió de tot i diu obertament el que pensa i el que vol. Això, que ara pot semblar un fet no habitual, sí ho serà en un termini no superior als 3 o 4 anys.

Sobre el sòl, també va haver-hi un mateix parer: que cal generar sòl suficient en quantitat i qualitat amb un nou model industrial capaç, al seu torn, de general un autèntic “banc de sòl”.

Finalment es va abordar la qüestió de les noves tecnologies i es va considerar que ja tenen un paper important en la comercialització dels productes immobiliaris, sobretot l’habitatge. Que les empreses immobiliàries no poden estar al marge d’aquest fenomen de masses i que, per exemple, les noves tecnologies suposen el primer accés a la informació, d’aquí la seva manifesta importància.

Programa de la sessió

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.