Dimarts, 3 de novembre de 2020
Sessió realitzada per Webinar.
El passat 3 de novembre es va celebrar una nova sessió online del cicle Habitatge i Futur, organitzat per l’Associació de Promotors de Catalunya, en col·laboració amb CaixaBank. En el marc d’aquest cicle, l’entitat, juntament amb l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, van presentar la tesina del MBArch 2020 becada. El treball triat té per títol “Coliving. Desenvolupament i adaptació de l’habitatge compartit a Barcelona”, realitzada per Leonardo Sepúlveda, alumne de la present edició del màster.
Aquesta és la segona edició d’aquesta beca, que reconeix el treball de fi de màster que plantegi estructures de flexibilitat en matèria d’habitatge i urbanisme, amb l’objectiu de recollir les diferents maneres d’habitar, així com també adaptar els espais a les necessitats dels habitants al llarg de la seva vida, entre d’altres aspectes.
El treball presentat realitza una recerca sobre la figura del Coliving a nivell mundial com un sistema per a tenir en compte en les polítiques d’habitatge de les grans ciutats, analitzant el grau de desenvolupament d’aquest a nivell internacional (els EUA, Dinamarca, etc.) en comparació amb Espanya. La tesina també realitza una anàlisi del sistema d’habitatge espanyol, per a després centrar-se en el cas de Barcelona i l’incipient desenvolupament del Coliving a la ciutat, indicant els esculls que es troba aquesta fórmula habitacional per a desenvolupar-se plenament al nostre país. El treball presenta diversos casos d’èxit de desenvolupaments d’habitatge compartit en diverses ciutats internacionals, a més d’explicar els projectes realitzats a Madrid i Barcelona.
En la presentació van participar el president d’APCE, Lluís Marsà, i el director de l’ETSAB, Félix Solaguren, els quals van coincidir a valorar positivament l’atorgament de la beca, així com l’acord de col·laboració entre totes dues entitats, que busca generar sinergies entre la universitat i l’entorn empresarial i la transferència de tecnologia i coneixement. Sobre el treball presentat, van destacar la necessitat d’avaluar les diferents alternatives a l’habitatge tradicional, a més de revisar el buit en el marc legal referent al Coliving, entre altres aspectes.
Per part seva, l’autor de la tesina, Leonardo Sepúlveda, va exposar els desafiaments actuals de les ciutats i l’habitatge i va analitzar els elements principals en el desenvolupament del Coliving a Barcelona. Segons Sepúlveda, aquesta figura d’habitatge atreu especialment al segment poblacional millenial, és a dir professionals joves, nòmades digitals d’entre 19 i 34 anys, que representen més d’un 19% de la població de Barcelona, així com també els estudiants universitaris i de postgraus. L’autor de la tesina va analitzar els avantatges i inconvenients del model, va assenyalar el buit legal existent en l’actual regulació en matèria d’habitatge per a permetre el desenvolupament d’aquesta figura habitacional, i va plantejar dues propostes adaptatives que consideren un replantejament de la normativa vigent a nivell municipal i de comunitats autònomes per a potenciar el model del Coliving en propietat vertical. Per això, segons Leonardo Sepúlveda, es necessitaria redefinir la superfície mínima útil, així com també del càlcul de la densitat màxima en els edificis.
La clausura de la presentació va ser a càrrec de Jordi Sanuy, director de Qualitat en l’Edificació de la Generalitat de Catalunya, qui va explicar algunes de les idees sobre Coliving i Cohousing en les quals està treballant el Govern en aquesta matèria, assenyalant el model de la ciutat de Nova York com a base per al desenvolupament normatiu d’aquestes figures d’habitatge a Catalunya, entre altres qüestions.