Jornades

L’habitatge vacacional a Catalunya

JORNADA TARRAGONA

Dilluns, 11 de juny de 2018.

El passat 11 de juny l’APCE i CaixaBank van celebrar una nova sessió de l’Aula Immobiliària a Vila-seca per parlar de l’habitatge vacacional. En la presentació van participar la Sra. Manuela Moya, Tinent d’Alcalde i Regidora de Serveis al Territori i Ensenyament de l’Ajuntament de Vila-seca; la Sra. Mercè Dalmau, Primera Tinent d’Alcalde i regidora de Turisme de l’Ajuntament de Cambrils, i el Sr. Marc Montagut, Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Salou, juntament amb el Sr. Agustí Subirats, Director de l’Àrea de Negoci de Costa Daurada de CaixaBank i el Sr. Eduard Brull, President de la Comissió de Conjuntura Econòmica, Turisme i Internacional de l’APCE.

Durant la jornada es va destacar com el fenomen turístic i la seva distribució territorial han estat condicionats pel context econòmic, pels canvis soferts en el mercat immobiliari degut a la recent crisi econòmica, i per les polítiques impulsades des de les administracions respecte de l’habitatge vacacional o d’ús turístic. Tots els representants municipals van coincidir en ressaltar l’impacte econòmic positiu que té el turisme provinent de l’habitatge vacacional en els municipis, així com també la seva influència en l’evolució del mercat laboral, i en menor mesura, en l’evolució de la població de zones turístiques com Vila-seca i altres municipis costaners propers.

D’altra banda, el president de la Comissió  de Conjuntura Econòmica, Turisme i Internacional de l’APCE, Eduard Brull, va assegurar que Catalunya i Espanya són destinacions turístiques de primer nivell i amb una alta demanda a nivell mundial. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, Catalunya va rebre 19 milions de turistes, xifra que representa un 24,1 per cent del total de turistes arribats a Espanya l’any passat, i que la manté com la primera comunitat en número de visitants estrangers. Pel que fa a la despesa que genera el turisme, Catalunya representa un 22,6 per cent de la despesa total a l’Estat Espanyol. Segons Brull, tot fa pensar que en aquest 2018 seguiran augmentant aquestes xifres, tan positives i necessàries des d’un punt de vista econòmic.

Brull va destacar que el creixement del sector i els canvis en la manera de viatjar dels turistes ha fet sorgir noves formes d’allotjament, com són els habitatges vacacionals o d’ús turístic. Per al president de la Comissió de Turisme de l’APCE, la creixement demanda d’aquest tipus d’habitatge ha donat com a resultat la proliferació d’una oferta molt variada de solucions que miren de captar una part d’una població estacional, flotant i temporal, i va assenyalar que el turisme que atrau contribueix a generar un impacte econòmic positiu en els municipis, així com també influeix en l’evolució del mercat laboral, i en menor mesura, en l’evolució de la població de zones turístiques com Vila-seca i altres municipis costaners.

La jornada també va comptar amb la participació de la Sra. Consuelo Villanueva, Directora d’Institucions i Grans Comptes de Sociedad de Tasación, qui va realitzar una detallada anàlisi sobre les tendències del sector immobiliari a Catalunya, així com també al conjunt de l’Estat. Villanueva també va apuntar les perspectives del sector de cara a futur, destacant la progressiva recuperació, tot i que encara s’està lluny dels nivells màxims assolits abans de la crisi.

Va complementar la temàtica de la jornada a Vila-seca la ponència sobre els aspectes jurídics-fiscals a considerar en la venda d’habitatges a estrangers, de la mà del Sr. Víctor Delgado, soci de Cuatrecasas; i des d’Engel & Volkers, el seu director de desenvolupament, Jorge Campreciós, va explicar els factors per a la comercialització d’habitatge a l’exterior. Per tancar la sessió des de CaixaBank es va presentar una nova línia de negoci exclusiva per al sector turístic, així com també van apuntar les expectatives de l’entitat financera respecte de l’evolució del sector immobiliari a Catalunya per part de Víctor Martínez, Director del Centre d’Empreses Negoci Immobiliari de CaixaBank a la delegació Catalunya, fent especial menció al litoral català i destacant la Costa Daurada.

Descarregar programa

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.