Jornades

Presentació del document d’Avanç del Pla Director Urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

CONFERÈNCIA

Dijous, 12 de setembre de 2019.

L’Associació de Promotors de Catalunya, APCE, va celebrar una sessió sobre l’aprovació de l’Avanç del Pla Director Urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que va comptar amb la participació del gerent de l’AMB, Ramon Torra, i del director de serveis d’urbanisme de l’entitat, Josep Maria Carreras.

Durant la presentació, a càrrec del president de l’APCE, Lluís Marsà, va destacar la necessitat d’ urbanisme àgil i eficient, amb visió de futur, permanència i, sobretot, de consens. Marsà va assenyalar que el Pla General Metropolità, del qual fa ja 43 anys de la seva vigència, és una eina que ha permès dissenyar urbanísticament la metròpoli barcelonina per impulsar la seva transformació urbana i social. Actualment, el president de l’APCE assegura que cal una visió metropolitana: “hem de mirar més enllà de Barcelona ciutat si es volen solucionar els reptes d’accés a l’habitatge, tant a curt com a llarg termini”. Per aquest motiu, Marsà indicà que és necessari un Pla Urbanístic que pugui articular necessitats, reptes i oportunitats del futur metropolità; on el diàleg i el treball conjunt entre administració i sector privat sigui un dels seus pilars.

D’altra banda, el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ramon Torra, va presentar el document d’Avanç del Pla Director Urbanístic de l’AMB, acompanyat per el director de serveis d’urbanisme de l’AMB, Josep M. Carreras. Ramon Torra va explicar que el passat 26 de març, el Consell metropolità va obrir el procés d’informació pública de l’Avanç del PDU, que, segons Torra, “dissenyarà la transició cap a una  ciutat més saludable, equitativa, econòmicament competitiva, eficient i sostenible”. En aquest sentit, Torra va assenyalar que l’Avanç el PDU formula criteris en relació a l’estructura territorial, la mobilitat de la població, els espais oberts, els teixits residencials, les àrees d’activitat, i l’habitatge, entre d’altres temes. Justament l’habitatge és un bon exemple de les potencialitats i els requeriments  que ofereix la realitat metropolitana actual i de l’enfocament de les propostes del PDU per afrontar-los. En aquest sentit, Torra va indicar que el PDU és, en primer lloc, un pla d’oferta que parteix de les capacitats del territori metropolità per encabir les seves propostes a partir d’actuacions de transformació. Ramon Torra també va explicar que, per poder aplicar les seves propostes, el PDU proposa fixar una regulació flexible del territori amb tres tipus de vinculació normativa: determinacions, directrius i recomanacions.

Per la seva banda, Josep M. Carreras, director de serveis d’urbanisme de l’AMB va explicar els següents passos de la tramitació del document després que finalitzi el termini de consulta pública. Carreras va indicar que els instruments i les característiques de les propostes fan que el PDU presenti dues particularitats destacades: la consolidació d’una pràctica urbanística des de l’òptica metropolitana que parteix de les característiques locals, potenciant-les i complementant-les amb la capacitat funcional i institucional de l’AMB; i un planejament com a treball obert a la participació activa , tant per part dels 36 municipis metropolitans com per les aportacions dels diversos agents econòmics i socials. Carreras va indicar que el proper 13 de desembre finalitzarà el període de consulta pública, moment en què començarà la seva tramitació administrativa.

Documentació

Descarregar programa

 

Altres Jornades que s'han celebrat a l'APCE

Accedeixi a la nota resum, les fotografies i els continguts addicionals de jornades passades que s'han celebrat a l'APCE fent clic sobre la que sigui del seu interès.